Mottó

"Az ételed legyen az orvosságod, az orvosságod legyen az ételed!"

2012. március 31., szombat

Tippek főzéshez

Húúú, nagyon el vagyok maradva a bejegyzésekkel, a fotók csak gyűlnek, én meg próbálom magam utolérni...
Most először mégis egy kis segédanyagot rakok fel, hátha segít néhány olvasónak a "mit főzzek?" típusú naponta megjelenő gondokon. :)
Készítettem egy táblázatot, amit rém egyszerű használni: minden oszlopból egyet [haladók akár többet!] kiválasztunk és már kész is! Vagyis már csak meg kell csinálni! [Olyan táblázatot nem tudok, amelyik el is készíti, bocs!! :)]
Az alapanyagok a diétában megengedettek közül vannak, de csak a főbb elemekre fókuszáltam.

Jó főzőcskézést!

2012. március 3., szombat

Medvehagymás borda kapros zöldbabbal, hamis krumplipürével, nemzeti salátával :)

A jó hosszú cím után röviden megpróbálom összefoglalni az elkészítést.
A hús lehetne akármilyen, de ez most kecskének bordája. Besóztam, borsoztam és olívaolajjal elkevert medvehagymás krémmel kentem meg. Lefedve 2 órát sütöttem.
A zöldbabot megpároltam kevés sós vízben, a végén apróra vágott kaporral szórtam meg. A hamis krumplipüré karfiolból készült. :) A zöldséget rózsáira szedve sós, őrölt köményes vízben megfőztem. A feléből egy másik étel készült (amit majd posztolok), a másik felét leturmixoltam 1-1 ek. kókuszzsírral és -krémmel, majd reszelt szerecsendió adta meg a krumplipüré-jelleget. :)
A nemzeti saláta a színei miatt kapta persze a nevét (meg a kokárda jellege miatt- elvégre közeledik márc.15.), de a hozzávalók nem hazaiak... :(
Rukkola, reszelt sörretek, újhagyma és paprika darabok öntettel, mely Jamie Flavour Shaker-jében készült: petrezselyem, só, olívaolaj, citromlé. Csodásan krémes öntet lesz belőle...

2012. március 2., péntek

Fantasztikus sült-cékla-cukorrépa-püré

Így tél vége felé az ember még megpróbálja összevadászni a pince alján található maradékokat, amiből némi vitaminpótlásra tehet szert. No, én találtam még fonnyatag céklát és cukorrépát, ami viszont könnyen átvarázsolódott mennyei csemegévé...
Először is beáztattam őket langyos vízbe pár órára, hogy magukhoz térjenek. Aztán erős konyhai kefével alaposan megmostam mindet, a cukorrépát fel is daraboltam, mert nagy méretűek voltak a céklához képest. Egy tepsit jó nagy sütőpapírral kibéleltem, beletettem a zöldségeket, megsóztam, kevés rozmaringágat téptem rá, majd 1-2 ek. olíva olajjal öntöztem meg. A sütőpapírt összecsomagoltam, így egy helyes kis batyuban kerültek a sütőbe, 170 °-ra, jó másfél órára.
Mikor kihűlt, meghámoztam, feldaraboltam és már akkor is isteni volt ( a cukorrépa semmihez sem hasonlítható így sütve, de talán egy édesebb fajta krumpliként el lehet képzelni...).  De aztán jobbnak láttam pürét készíteni belőle, ami őrölt római kömény és koriander, só valamint 2 ek. kókuszkrém hozzáadásával történt. Ehhez aztán remekül ment a sült libacomb és díszítésül a csírakeverék.