Mottó

"Az ételed legyen az orvosságod, az orvosságod legyen az ételed!"

2014. január 25., szombat

Currys rizsgombócok - nem rizsből

Már megint valami hamisság. :) Nem tehetek róla, de ez az aprított, nyers karfiol teljesen rabul ejtett! :)
Az előző posztban már lerántottam a leplet a hamis rizsről, most ezt cifráztam kicsit.
Teljesen vegán, nincs benne se hús, se tojás, se tej, se glutén, se szója, se cukor.... szóval, szinte mindenmentes! :)
Ami viszont van benne: karfiol, olíva olaj, fűszerek, kókuszkrém, útifűmaghéj (psyllium).
A karfiolt alaposan megmossuk, összevágjuk, aprítóban morzsásra vágjuk.
Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, rátesszük a karfiolt, sózzuk, fűszerezzük (őrölt kömény, őrölt koriander, kurkuma, curry, őrölt gyömbér) és kevés vizet öntünk alá, hogy ne csak süljön, párolódjon is. 1 kiskanál útifűmaghéjat teszünk hozzá, valamit 1 evőkanál kókuszkrémet. Pár perc alatt jó is, összeáll egy masszává. A tűzről levéve két kiskanál segítségével gombócokat formázunk, tényérra rakjuk, aprított piros parikával és zöld fűszerrel díszítjük. Megcsöpögtethetjük még kókusztejjel és olívaolajjal.
Isteni volt! :)


2014. január 23., csütörtök

Petrezselymes, rukkolás hamis rizs

Több helyen láttam már ezt a hamis rizst, most én is elkészítettem, mert nem hittem, hogy karfiolból [upsz, lelőttem a poént! :)] ilyen jót lehet csinálni. (Most nem részletezném, miért nem ehetünk rizst, aki már ismeri a gaps étrendet, úgy is tudja...)
Szóval, ezt ma reggel gyártottam frissen, úgy vitte a gyerek az iskolába. Tehát nagyon hamar megvan.
A karfiolt alaposan, váltott vízben megmostam, feldaraboltam és az aprítóban morzsásra (rizsszem nagyságúra) daráltam. Kevés olíva olajon szalonna kockákat pirítottam (ez el is maradhat), majd ráraktam a karfiolmorzsát. Közepes lángon kevergetve sütögettem, de közben öntöttem hozzá kevés vizet, hogy párolódjon is. Sóztam, fűszereztem kevés őrölt köménnyel, korianderrel. Kb. 5-6 perc alatt jó lett. A vége előtt 1 perccel adtam hozzá a petrezselymet, az apróra vágott rukkolát és egy kiskanál kapribogyót.
A kinézete valóban rizsszerű volt, de annál sokkal finomabb! :)) Főételnek is megteszi, de köretnek is jó bármilyen hús mellé. (Lehetne még fokozni: ha sült tojással összekevernénk, akkor kínai tojásos rizs - jellegű ételt kapnánk.)
A kép nagyon gyorsan készült, még a serpenyőben, hogy azért a suliból se késsünk el... :)


2014. január 13., hétfő

Avokádós, borjúmájas quinoa

Tudom, tudom. Már megint ezmiez. Mindjárt mondom, olvass tovább! :)
Ha hiszed, ha nem, ez egy gyors vacsora volt tegnap, és amellett, hogy isteni finom, nagyon sok hasznos tápanyagot tartalmaz. Tudod: nekem ez a fontos, nem a külcsíny!
A quinoáról már többször írtam - ebben az étrendben az elején nem, de később megengedett - gluténmentes gabona-szerűség; egy friss írás most jött velem szembe: http://divany.hu/alapkonyha/2014/01/11/miert_annyira_jo_a_quinoa/ 
Tudom, hogy nem olcsó, mégis érdemes kiszorítani a konyhapénzből egy-egy csomagnyit (most legutóbb pl. az Aldiban láttam bio minőségűt, 800 Ft volt a fél kiló), mert sokáig elég - elvégre nem eszi ezt mindennap az ember, és kiadós. Lehet belőle sós és édes ételeket is gyártani.
A borjúmáj már más lapra tartozik. Nem egyszerű hozzájutni, amit boltban kapni lehet, az inkább a fiatal marha mája - az sem rossz, csak sötétebb a színe és erőteljesebb az íze. Szóval, ha valaki hozzájut valódi borjúmájhoz, becsülje meg! :) Ez az étel elkészíthető egyébként másféle májból is.
Kezdésként megfőztem egy pohárnyi quinoát - először kétszeres mennyiségű vizet öntöttem rá, majd még apránként, ahogy felvette. Kevés zöldséget is adhatunk hozzá (apróra vágott répát, borsót, ami épp van), a vízbe tegyünk sót (vagy bio ételízesítőt).
A májat vékonyan felszeleteltem, és hagytam, hogy szobahőmérsékletű legyen. Ezalatt elkészítettem a fűszerkeveréket: kétféle mustármagot (sárgát és feketét), valamint koriandermagot szárazon megpirítottam (vigyázz: pattog!), majd mozsárba raktam és összetörtem. Tettem még bele egy kevés színes bors keveréket és ezzel szórtam be a májat. (Só nem volt benne!!) Kevés olívaolajat öntöttem egy serpenyőbe és felmelegítettem. Nem kell forróra, csak épp sercegjen a máj, mikor belerakjuk! A szeletek mindkét oldalát 1-2 percig sütöttem (ha tovább sütöd, megkeményedik!), majd tányérra szedtem és akkor sóztam meg. Kicsit még hagytam állni, majd néhány szép szelet kivételével apróra vágtam.
Egy puha avokádót meghámoztam, kockára vágtam és összekevertem a májjal és a főtt quinoával.

Tálalógyűrűbe kanalaztam, a gyűrűt lehúzva szépen egyben maradt. Ennek a tetejére fektettem egy szép szelet májat és egy szál újhagymával díszítettem. (Az esti, gyors fotózás miatt a képek nem a legjobbak.)
Jó vóóót. :)





2014. január 9., csütörtök

Paradicsomos vese újhagymás kelkáposztaágyon

Régen jelentkeztem új recepttel. Ez nem azért van, mert nem főzök, csak nehéz azért igazán újat (és blogba valót) összehozni. Most viszont úgy érzem, nem árt egy kicsit népszerűsíteni a belsőségeket.
A májon kívül nem nagyon szokás már belsőségeket készíteni, pedig színesíthetjük vele az étkezést, nem beszélve arról, hogy meglehetősen sok koleszterint tartalmaznak, ami a GAPS-betegeknek kifejezetten jó!!! [Nem az ételekben található koleszterintől lesz magas a "rossz" - LDL - szintje, de ez inkább más lapra tartozik. Ajánlom Szendi Gábor oldalát ebben a témában (is).]

Visszatérve a vesére: a legjobb, ha saját nevelésű, vagy bio gazdálkodótól vásárolt sertés alkatrészét vesszük. Megtisztítjuk, több vízben alaposan átmossuk, félbevágjuk.
Kuktában raktam fel főni 1 egész fej hagymával, néhány gerezd fokhagymával, őrölt köménnyel, sóval, borssal, kevés vízzel. Kb. 10 perc elég is volt neki, majd hagytam kihűlni. Egy fej hagymából pörköltalapot készítettem, melybe 3 evőkanál sűrített paradicsomot raktam + plusz egy kevés vizet, hogy mártás sűrűségű legyen. Néhányszor beforraltam (az elpárolgott vizet pótoltam), majd a hajszál vékony szeletekre vágott vesét hozzáadtam. Egy-két perc főzés után már kész is volt. 

A kelkáposztát megmostam, negyedeltem, a torzsáját kivágtam, majd vékony csíkokra metéltem. Egy harmadát beletettem egy lábosba, megsóztam, őrölt köménnyel, fokhagymaporral, karikára vágott újhagymával megszórtam, 1 dl vizet és 1 ek. olívaolajat öntöttem rá, majd még kétszer megismételtem mindezt a maradék kellel. Így biztosan mindenhol éri fűszer egyenletesen. Fedő alatt puhára pároltam, közben megszórtam kevés fekete köménnyel, az íze és a jótékony hatása miatt is. A főzés végén adtam hozzá kevés citromlevet és mézet.
Tálaláskor a kelkáposzta közepére raktam a veséből. 
Próbáljátok ki, nagyon finom - bár nem a legfotogénebb étel! :)


És bepárásodott optikával: